Masiver c/o 657
Fredensborgveien 24D
N-0177 Oslo

Eirik Mossefinn
+47 980 74 735

Simon Strōm
+47 404 98 924

Å boikotte shopping med gjenbruks-shopping er som å stanse krig med litt mildere krig.

Å boikotte shopping med gjenbruks-shopping er som å stanse krig med litt mildere krig.

Gjenbrukshuset er bygget på bruk-og-kast-samfunnets grunnmur. Og malt med hyklernes egen maling – Black Friday-boikott.

Jeg er så lei av folk som skal fortelle meg hva jeg skal gjøre. Ta Black Friday for eksempel, dagen som for 5 år siden ville hatt null betydning i Norge, men som i år deler landet i to.

På den ene siden har du kjedene med galskaps-prisavslag på varer og tilhørende gærne kunder som gjør alt for å få fingra i noen gode tilbud. På den andre siden har du hyklerne.

Hyklerne har én agenda. Det er å fortelle deg hva du ikke skal gjøre mens de tilbyr deg å gjøre akkurat det samme (bare med en liten vri) slik at de kan tjene penger på deg i stedet. På grunn av Black Friday har en haug av hyklerske gullgravere oppstått. Gjenbruksappen Tise reklamerer med Green Friday, Finn.no med Blåmandag.

Hva går dagene ut på, spør du? Å shoppe. Å shoppe slik at Tise og Finn.no kan tjene spenn på at du lever i et bruk-og-kast-samfunn. Eneste forskjellen er gjenbruk. Jeg er absolutt for gjenbruk. Jeg liker bare ikke at gjenbrukshuset er bygget på bruk-og-kast-samfunnets grunnmur. Og malt med hyklernes egen maling – Black Friday-boikott.

Å boikotte shopping med gjenbruks-shopping er som å stanse krig med litt mildere krig. Det går ikke. Hvorfor det ikke går? Fordi det samme prinsippet gjelder – enten du reklamerer for nye eller brukte ting – Prinsippet om at du blir lykkeligere av å handle noe nytt.

Det verste er at hyklerne ikke er ute etter hvem som helst. De gir blanke faen i alle menneskene som står i kø kl. 05.00 utenfor Norwegian Outlet på Vestby for å sikre seg en vannkoker på 70%. De folka må gjeeerne få fortsette å nyte Black Friday.

Hyklerne er ute etter middelklassen og oppover på rangstigen. De vil ha de som har råd til å shoppe sporadisk på vei hjem fra jobb, de som har råd til å bytte til Green Friday eller Blåmandag. De som kommer til å gjøre det bare fordi de har så lyst på den Miu Miu-kjolen Pia Tjelta brukte på premieren til Buddy.

Det er praktisk talt umulig å endre holdningene til folk dersom man opprettholder ideen om at den originale holdningen har livets rett. Det er som når folk går i fakkeltoget mot pels også bruker de en føkkings fuskpels. Har de ikke skjønt noen ting?

Du kan ikke stanse etterspørselen etter pels ved å støtte opp om at du syns pels er så fint på kroppen at du velger å kle deg i en juksevariant (som er laget av olje og er superlite miljøvennlig btw). På samme måte kan du ikke stanse behovet for å shoppe ved å lage et alternativt shopping-konsept.

Kan vi ikke pliiiis bare åpne øynene våre litt og se at de miljøutfordringene vi står overfor handler om en holdningsendring som går langt dypere enn å bytte ut navnet på en dag?

Den eneste måten å boikotte handlehysteriet og Black Friday på, er ved å faktisk boikotte dagen. Ikke handle. Ikke handle på Black Friday, Green Friday eller Blåmandag. Ikke handle på en goooood stund. Ikke handle ting man ikke trenger. Finne andre ting i livet som gir glede enn shopping. Gå en tur i skogen. Møt venner. Gå på museum.

 

Danskebåten Debunked – Part 2.

Danskebåten Debunked – Part 2.

Synes du smalltalk er stress? Prøv å gå på fest som gift 23-åring.

Synes du smalltalk er stress? Prøv å gå på fest som gift 23-åring.