Masiver c/o 657
Fredensborgveien 24D
N-0177 Oslo

Eirik Mossefinn
+47 980 74 735

Simon Strōm
+47 404 98 924

Amerika United: Politikk som lagsport.

Amerika United: Politikk som lagsport.

Facebookvennene mine fra mitt utvekslingsår i Texas er i ferd med å stemme frem en kandidat de ikke liker, bare fordi alternativet er å stemme på motstanderlaget.

I 2007 og 2008 gikk jeg på videregående skole i Schulenburg i Texas, et lite sted med rundt 3000 innbyggere. Mesteparten katolikker med aner til Tyskland og Tsjekkia. Så og si alle, med unntak av de med minoritetsbakgrunn, er republikanere og noen måneder etter at jeg dro hjem til Norge igjen, i 2008, stemte 71% av innbyggerne republikansk, det gjentok seg i 2012 med 76,9%.

Nå, i 2016, vedkjenner de seg at de har et problem. Alle jeg har snakket med, fra debattlærere til ingeniører og sykepleiere, er enig i at Trump er et dårlig valg, men de kommer til å stemme på han. De forstår at han er utilregnelig, sexistisk og uerfaren, men i USA er politikk lagsport, og det er viktigere at partiet ditt ikke taper enn at motstanderen vinner. Trumps faktiske politikk, som i mange tilfeller viker langt vekk fra tradisjonelle, republikanske verdier, kan oversees så lenge partiet han, og de, representerer går seirende ut av valget i November.

Det er vanskelig for meg å sympatisere med Trumpvelgerne på min facebookwall, men jeg har lyst til å forstå hvordan noen kan overse fakta og stemme så ubetinget ut av følelser som det virker som de gjør.

En innbygger i Schulenburg fødes inn i en by hvor tre fjerdedeler stemmer det samme, og den siste fjerdedelen er latinamerikansk eller afroamerikansk. Våre utenriksnyheter er deres innenriks, Europa er gjerne ett land, og Obama hadde tilknytning til Saddam Hussein gjennom felles mellomnavn.

Videre begynner denne innbyggeren i det offentlige skolesystemet. Da jeg gikk der skrev vi ett eneste essay i engelsken, det var siste året på high school og første gang elevene måtte skrive en lengre meningstekst som del av en skoleoppgave. Jeg skrev om sivil ulydighet, hyllet det som noe nødvendig og fikk tilsnakk av læreren min senere. Min vertssøster skrev om vaksiner og koblingen til autisme, hun fikk A.

Hver gang vi hadde prøver og eksamener på skolen fikk vi tildelt et skjema med spørsmål og de riktige svarene på forhånd. På den måten kunne vi pugge hvilket tall som hørte til hvilken bokstav i stedet for å lære og forstå de faktiske sammenhengene. I historie var læreren min en fotballtrener uten noen som helst utdanning innen historiefaget, i mange av timene så vi spillefilmer og da eksamen kom mot slutten av året var de fem siste spørsmålene relatert til sport og fotball, ett av dem om hvem som kom til å vinne det statlige fotballmesterskapet dette året, alle tre alternativene var Schulenburg High School.

I politikk fikk jeg feil på et spørsmål om hvem jeg trodde kom til å bli USAs neste president, grunnen, fikk jeg høre, var at jeg ikke forklarte det godt nok. I home economics hadde lærerinnen vår ukentlige innlegg om hvor farlig Obama var, og i biologi lærte vi om intelligent design som et reelt alternativ til evolusjonsteorien. To ganger i løpet av skoleåret var jeg på samlinger i gymsalen hvor vi ble fortalt at sex ikke er kult og noe vi måtte vente med. Et par dager før jeg begynte på skolen møtte jeg rektor, det første han sa til meg var at jeg måtte klippe håret og kjøpe meg bredere bukser. Implisitt i det at jeg ikke kunne se europeisk og homo ut.

Dette var en skole og en by med en agenda, hvor man ikke lærte seg kritisk tenkning og hvor du fikk rett eller galt på prøver avhengig av om du var enig med læreren eller ikke. Tanker og spørsmål som utfordret det etablerte verdisynet der nede ble oversett; ”Lær det vi sier og bring det videre det slik det har blitt fortalt deg!”

Deres verdenssyn blir aldri utfordra, alle går rundt og mener det samme. Møter andre som mener det de gjør, skaper seg felles fiender og forsterker meningene videre gjennom kontinuerlig bekreftelse, opphausing og overføring av skyld på andre. Alle er på det samme laget og motstridende lag blir kvalt før de kommer til orde.

Både Hillary og Trump, er ifølge mine venner i Texas, dårlige valg. Mens jeg mener at Hillary er et dårlig valg innenfor rimelighetens grenser mener de at Trumps urimelighet er mindre viktig enn Hillarys tilhørighet. Men hva annet har de grunnlag for å mene når det å stemme på Demokratene blir som å be en Vålerengasupporter heie på Lyn, når Republikanerne er herlige uansett hva og Blackface Obama er djevelen.

Eksilsvenske søker sin flokk: En utvandrers tanker om nasjonalitet.

Eksilsvenske søker sin flokk: En utvandrers tanker om nasjonalitet.

Mitt år som Airbnb-utleier.

Mitt år som Airbnb-utleier.