Masiver c/o 657
Fredensborgveien 24D
N-0177 Oslo

Eirik Mossefinn
+47 980 74 735

Simon Strōm
+47 404 98 924

Mine foreldre drakk med glede i oppveksten min, og det har gitt meg et nært og godt forhold til alkohol.

Mine foreldre drakk med glede i oppveksten min, og det har gitt meg et nært og godt forhold til alkohol.

Gjennom å skape et bilde overfor sine barn at alkohol er noe man ikke drikker for rusen gjør mange foreldre sine barn en bjørnetjeneste.

Jeg vokste opp i et slags huskollektiv. Det var én inngangsport markert ved to fargerike totempæler, én gigantisk hage med tre hus som rommet to barnefamilier, et barnløst par og min bestemor. På gode og dårlige sommerdager lekte jeg med nabobarna i hagen eller på stranda like ved hele dagen. På sommerkveldene satt ofte de voksne igjen ute, spilte kort, prata og drakk seg brisne, mens vi barna lå slitne og solbrune i sengene våre og sovnet til diffus prat og tydelig latter. Fra tid til annen gikk det i dørene i huset, mamma og pappa kom inn, hentet seg kanskje en røyk, gikk kanskje på do. Fra tid til annen stakk de innom rommene våre og jeg husker godt alkohol- og sigarettlukten.

Seige og brisne kom de inn for å klemme oss god natt og synge oss i søvn. Pappa sang alltid Terje Tyslands ”Hele livet for deg”, Mamma hadde større variasjon i sitt sangutvalg. Jeg har bare gode minner knytta til den lukten, de var alltid kjærlige, alltid i godt humør. Kanskje jeg følte at mine foreldre, gjennom å drikke, nærmet seg oss og det barnlige. Kanskje alkoholen formildet dem, ikke at de var voldsomme ellers. Mest av alt tror jeg det var gleden og roen den ga dem som smittet og ga oss en trygghet. Sommer, vin og røyk minner meg i dag om disse følelsene, den tryggheten og disse ukompliserte barndomsgledene. Og disse sterke assosiasjonene til alkohol har gjort at jeg, med noen periodiske unntak, i dag har et godt og nært forhold til alkohol.

Barn, foreldre og alkohol framstilles nå alltid som én ting, noe negativt, noe man skal unngå. Foreldre skal gjerne ikke drikke mer enn to glass når barna er til stede, de merker nemlig personlighetsforandringen alkohol fører til og blir redde. Jeg forstår naturligvis at det finnes foreldre som misbruker alkohol, viss personlighetsforandringer faktisk er skumle og kan føles utrygge, de burde kanskje ikke få barn.

Jeg tror at man, gjennom å skape et bilde overfor sine barn at alkohol er noe man kun drikker litt av om gangen, gjør sine barn en bjørnetjeneste. For alkohol finnes og det kommer til å bli en del av nesten alle barns liv når de vokser opp. Barn viss foreldre kun drikker ”for smakens skyld” får et dårlig inntrykk av gleden rus faktisk kan gi. Og jeg kan se for meg at barn som vokser opp med et slikt urealistisk bilde av alkoholbruk som ungdom enten overkompenserer fordi de ikke vet hvilket beruselsesnivå man burde strekke seg etter, eller underkompenserer og frykter og unnviker alkohol. Mine foreldre ga meg et referansepunkt for en idealrus, takk for det.

Nå er jeg voksen selv, enda barnløs, men stolt onkel. Min nevø fyller tre år til helgen og skal ha bursdagsselskap for familie og familievenner. Det gledet meg å lese hans egenkomponerte bursdagsmeny; kaker, pølser, saft, kaffe og champagne. Han forbinder allerede champagne med feiring, ikke utrygghet. Og jeg er helt sikker på at han blir et fornuftig, drikkende menneske om tolv til femten år.

Aquavit, rakfisk and smegma-rice: The pros and cons of Norwegian Christmas.

Aquavit, rakfisk and smegma-rice: The pros and cons of Norwegian Christmas.

Småprat er ikke mer enn et dårlig skjold mot verdens elendighet.

Småprat er ikke mer enn et dårlig skjold mot verdens elendighet.