Masiver c/o 657
Fredensborgveien 24D
N-0177 Oslo

Eirik Mossefinn
+47 980 74 735

Simon Strōm
+47 404 98 924

For å overvinne fornærmelseskulturen må vi slutte å identifisere oss etter etnisitet og legning.

For å overvinne fornærmelseskulturen må vi slutte å identifisere oss etter etnisitet og legning.

For noen uker siden satt jeg på t-banen sammen med min samboer fra Korea. Ovenfor oss satt en mann som beskuet henne et par minutter. Da t-banen stoppet på Carl Berner sa mannen kontant “Ching-Chong” til henne, før han reiste seg og gikk av. Jeg rakk ikke reagere. 

Helgen etter satt jeg på et vors på St. Hanshaugen. Jeg hadde bare to pils i magen da en av jentene på vorset klarte å snirkle sofasamtalen inn mot kulturell appropriasjon. “Det blir som hvis du hadde gått med rød prikk i pannen, da stjeler du deres kultur” sa hun.

Jeg trengte flere pils.

I juni i fjor publiserte NRK en video som het “Hva er greia med kulturell appropriasjon?”. I videoen forklarte Thomas Talwa Prestø rolig og behersket hva greia med kulturell appropriasjon er, uten å vite at han ledet Norge inn i mørket.

Kjernen i saken, og i alle saker som den, er hvor langt vi skal gå for å beskytte andres følelser.

Fornærmelseskulturen vokser seg større og større, samfunnet bølger seg mot en fremtid der ingen noensinne skal høre noe som gjør dem trist. I USA har det tatt helt av, og vi jobber oss mot dem i faretruende fart. For i skyggene bak alle som ønsker et safe space vokser noe enda verre fram.

Jøder er blitt jødiske. Om ikke lenge blir muslimer muslimske. Ord som kan støte fases ut, og terskelen for hva som kan støte blir lavere og lavere. Politikerne som frykter sin egen ordbruk snakker stillere og stillere, mens folket velger Trump fordi han “says it like it is”.

I kampen for å verge om seg og sine kaster man bensin på bålet til motstanderne. Uten å være klar over det jobber alle mot seg selv.

Den ene siden av folket kjemper for å få fram nye regler:

- Ikke anta noe om meg basert på min etnisitet.

- Ikke anta noe om meg basert på min legning.

- Ikke anta noe om meg basert på min religion, kropp, politiske ståsted, oppvekst, språk, matvaner, kjønn, lem, hudfarge, hårfarge, og alle resterende merkelapper.

I tillegg bør du, for sikkerhets skyld, unngå å nevne disse egenskapene i noen som helst sammenheng. Du bør helst ikke spørre meg om noe av det heller. Det er en personlig sak.

Trå forsiktig nå. For det er tær å tråkke på langs hele fortauet, og menneskeheten er i ferd med å vokse flere tær, kun for å gjøre det lettere å tråkke på de. Vi skal verne om våre tær, for tær er blitt det viktigste vi har.

I deres kamp for å beskytte tærne har de skapt en enorm motreaksjon, full av irriterte folk som bare vil “say it like it is”. Samfunnet polariseres, alle irriteres, og alle jobber mot seg selv.

Da VG publiserte en artikkel med overskriften “Nå kan homofile gifte seg i kirken”, den 30. januar, fantes det 100 mennesker som offentlig trykket på sint-fjes-emojien på Facebook. Mennesker, som deg og meg, sitter i sine hjem og kommenterer på nett at de er glade for at syrere drukner, og den mest naturlige reaksjonen er så klart å tenke “Hvordan går det an?

Hvordan blir et menneske slik? Er det i det hele tatt et menneske som kommenterer?”. Og vi hater dem, vi hater de som sier at abort er galt, homofili er galt, syrere skal drukne. Så klart hater vi dem. Og i vårt hat gjør vi dem sterkere.

Overraskende nok, finnes det en løsning. En vanvittig enkel løsning som løser alles behov samtidig. Det høres ut som vanvidd. Men det eksisterer virkelig en Endlösung. Det som redder menneskeheten, på alle fronter, er eksistensialistisk “Fight Club”-inspirert jantelov:

Vi må få folk til å innse at de ikke er sin legning, de er ikke sin religion. Du er ikke din religion! Du er ikke din legning! Du er ikke din nasjonalitet! Du er ikke ditt kjønn! Du er faen meg bare et menneske, og alt annet du har valgt å kalle deg er komplett uinteressant, alt du ønsker vi skal kalle deg er totalt irrelevant.

Du er et føkkings tobeint, sjelløst maskineri, som driter og spiser samme møkk som alle andre. Du er ikke spesiell. Du er den samme, råtnende, organiske massen som alt annet.

Dette gjelder ikke kun deg! Andre mennesker er heller ikke sin etnisitet eller sitt politiske ståsted, de er jo bare mennesker. De er ikke noe annet. Virkelig. Ingen er noe annet.

“Ching-Chong” sa han faen meg til et menneske som satt rett ovenfor han. Både de som diskriminerer og de som kjemper imot de som diskriminerer gjør det av samme grunn.

Enkelte jøder vil at komikere skal slutte med jødevitser, fordi de ser på seg selv som jøder. Enkelte nazister vil myrde jøder, fordi de ser på dem som jøder. Noen muslimer vil at det skal være ulovlig å tegne Muhammed (alayhi as-salām), fordi de tenker på seg selv som muslimer. Noen høyreradikale vil kaste de ut av landet, fordi de ser på dem som muslimer.

Slutt å tro at du er noe annet enn andre! Slutt å tro at andre er noe annet enn deg! Så fint alt kunne vært, om man kunne kødde med alt, og godta alt og alle. Alt som skal til, er å fri deg fra illusjonen om at de fargerike lagene du har malt over din menneskelighet er noe personlig, at det er noe av det som er deg.

Samboeren min ble lei seg, fordi hun er koreaner.

Jeg vet du ikke finnes altså, men du Gud, hvis du hører dette...

Jeg vet du ikke finnes altså, men du Gud, hvis du hører dette...

Please, la meg slippe mine "beste" år.

Please, la meg slippe mine "beste" år.