Masiver c/o 657
Fredensborgveien 24D
N-0177 Oslo

Eirik Mossefinn
+47 980 74 735

Simon Strōm
+47 404 98 924

Med kald øl og pølse skal Sverige reise seg igjen.

Med kald øl og pølse skal Sverige reise seg igjen.

Da jeg hørte hva som hadde skjedd i Stockholm fredag ettermiddag ble jeg redd. Jeg har selv bodd der, og tenkte på hvordan jeg så ofte som mulig har forsøkt å unngå nettopp Drottninggatan, ettersom det alltid er så mye folk der. 

Drottninggatan er Stocholms største gågate, og akkurat som lignende gater i andre hovedstader, som Strøget i København eller Karl Johan i Oslo, så er det så fullt der at det er vanskelig å komme seg fremover. I blant tetner folkemassene enda mer rundt en gatemusikant eller noe annet som fanger de forbipasserendes oppmerksomhet. Jeg håpte at det ikke hadde vært noen gatemusikanter der den dagen. 

Jeg tenkte på alle dem som passerer gaten i løpet av en dag. Mennesker som skynder seg til og fra jobb, barn som skal til skolen, turister som forsøker å finne en bra restaurant, Stockholms innbyggere som vandrer rundt i lunsjpausen. Jeg tenkte på dem som akkurat som meg ofte går rundt med musikk på ørene. Hørte de lastebilen komme? Jeg tenkte på menneskene som sitter langs gaten og tigger. Slapp de unna? 

Etter hendelsen har jeg sett mange bilder. Bilder av mennesker som flykter i panikk, av tykke, mørke dekkspor på veien, av tildekkete kropper. Bilder som er så forferdelige at de er vanskelig å ta inn over seg. 

Blant alle disse tragiske, grusomme og gripende bildene er det spesielt ett som har etset seg fast i minnet mitt. Bildet av lastebilen som har kræsjet inn i Åhlens-bygget. På lastebilens side står teksten "KALL ÖL. KLIMATSMART FÖRSTÅS". Den kaprede bilen kom nemlig fra Spendrups, en av Sveriges største ølprodusenter. 

Foran lastebilen står det en liten vogn med teksten "KORV". Den pølsevognen har stått på samme plass i Drottningsgatan så lenge jeg kan huske. Hver gang jeg har gått forbi den har jeg tenkt at det må være den beste plassen i verden å selge pølser på. Tusenvis av sultne mennesker passerer den hver dag – mennesker som er på vei hjem fra jobben, barn som er på vei til eller fra skolen, turister som går nysgjerrig gatelangs, Stocholms innbyggere i lunsjpausen. 

Pølsevognen på bildet er helt inntakt. Den står nøyaktig samme plass som vanlig. Lastebilen har bommet med fem centimeter. Mannen som jobber i vognen sier at han har hatt englevakt. 

Det er noe med ordene "KALL ÖL" og "KORV" som tipper meg over kanten og får meg til å begynne å gråte. Det får meg til å tenke på varme sommerkvelder med en øl i hånden og på pølsegrilling ved sjøkanten med mine søskenbarn. Det er tydelige symboler på frihet. 

Hvor makabert det enn kan høres ut så får teksten nedenfor, "KLIMATSMART FÖRSTÅS", meg straks til å le gjennom tårene. Det er to helt utrolig svenske ord. Ordet "KLIMATSMART" som viser at ølen ikke bare er kald, men også snill mot miljøet! Og så det supersvenske ordet "förstås" etterpå  – et ord som får meg til å tenke på snusfornuftige Astrid Lindgren-karakterer som Madicken eller Kajsa Kavat. 

På samme måte som bildet gjør meg trist, gir det meg også håp, for ordene "KALL ÖL" og "KORV" symboliserer ikke bare frihet, men også fellesskap. Det er noe vi ofte deler med andre. 

Det var nettopp fellesskap mange av Stockholms innbyggere viste da de åpnet sine hjem for dem som trengte det i timene etter angrepet. Fellesskap og noe like ursvenskt som kald øl og pølse: solidaritet. 

Vi er mange av oss som lurer på hvordan Stockholm og Sverige skal kunne leges etter en hendelse som dette. Kanskje står svaret der rett foran oss – med fellesskap og solidaritet, förstås. 

Det har klikka for meg, deal with it.

Det har klikka for meg, deal with it.

Familieferien til Hellas som endte på nudiststrand.

Familieferien til Hellas som endte på nudiststrand.